Şifalı Bitkilerin Zararları

Şifalı Bitkilerin Zararları
Uzmanlar, zayıflama ya da başka amaçlarla yeterli bilimsel araştırma ve kontrol yapılmadan kullanılan bitkisel ilaçların yol açabileceği ciddi sağlık sorunları arasında şunları saydılar:
‘‘Karaciğer yetmezliği, böbrek yetersizliği, zihin bulanıklığı, akyuvar azalması, kan pıhtılaşması, bağışıklık sistemi zayıflığı, nakledilen organın reddi, kalp sorunları, sinirlilik, şiddetli kusma’’
Bir zamanlar Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde olan bu ilaçların, uzun süreden beri Tarım Bakanlığı'nın verdiği, 'gıda katkıları' ruhsatı ile piyasayı doldurduğuna ve sayılarının her geçen gün arttığına dikkat çeken uzmanlar, ‘‘Sağlık Bakanlığı yeniden bu ilaçlara sahip çıkmalı, yapım ve ithal ruhsatı işini ciddiyet ve duyarlılıkla üstlenmeli’’ dediler.
Doktor, eczacı ve farmakologlar ise hekim kontrolü dışında alınan bitkisel ilaçların, kullanılan diğer ilaçlarla etkileşmesi sonucu bozukluklar yaratıp, ilaçların etkisini azaltıp veya artırdığını, içindeki maddeler nedeniyle de ölümlere yol açabileceğini söylediler.
DOĞANIN GÜCÜ EDEBİYATI
Hürriyet'teki sağlık köşesinde 25 Şubat'ta yazdığı 'İlaç mı gıda maddesi mi?' başlıklı yazısıyla konuyu gündeme getiren Dr. Gündüz Tezmen, yazısında bu ilaçların Sağlık Bakanlığı yerine Tarım Bakanlığı'nın izniyle ithal edilmesini eleştirdi. Her doğal maddenin sağlığa yararlı olmadığını anlatan Dr. Tezmen, hekimlerin tıp fakültesinde öğretilen yöntemler dışında tedavi yapma hakları olmadığını savunarak, tıbbın dışında kalan yöntemlerle tedavi yapanların faaliyetlerinin engellenmesini istedi. Dr. Gündüz Tezmen'in bu görüşlerine karşı çıkanlara verdiği yanıt ise şöyle:
‘‘Bitkisel ilaçlarda da yan etkiler olabileceğini belirtmemin amacı, ‘doğal maddelerde hiçbir yan etki yoktur, o halde denetlenmeye de ihtiyacı yoktur' yutturmacasına kimsenin sapmamasını sağlamak içindir.
Bana kimse ‘doğanın gücü' edebiyatı yapmasın. Ben doğanın gücünü belki de bu kişilerin çoğundan daha iyi biliyorum. Üstelik ben onların bilmediği bir şeyi, gücün yanlış kullanılmasının ne kadar riskli olduğunu da biliyorum. Benim tek şikáyetim bu başıboşluk ve görevlilerden buna kontrol getirmesini istiyorum. Başıboşluğa kontrol getirilmesi isteği, hele konu insan sağlığı ise, kimsede tedirginlik yaratmamalı.’’